Afvallen Fit

Mijn personal body plan en mijn afvalverhaal

Toen ik deze blog begon (bijna) 7 jaar geleden had ik niet kunnen bedenken dat ik ooit zo een post zou schrijven. Maar goed, mensen veranderen en interesses ook. Zeven jaar geleden was ik net klaar met de middelbare school en zat ik eigenlijk ook niet lekker in mijn vel, dus besloot ik te gaan diëten om wat fitter in september te vertrekken naar de universiteit. En eigenlijk ging het elk jaar zo. Het eerste dieet volgde ik op mijn 14e, op mijn 16e begon ik aan Sonja Bakker en eigenlijk heb sindsdien altijd geschommeld met gewicht. En met schommelen bedoel ik echt schommelen: mijn gewicht varieerde wel 15 kg tussen het dunste en zwaarste punt. Niet gezond dus. Het enige stabiele van mijn gewicht was dat ik het ene jaar gigantisch aankwam en het volgende jaar gigantisch afviel. Vandaag blik ik terug op mijn afvaljourney, inclusief verslag van mijn 9 maanden personal body plan. Ook deel ik mijn resultaten na 9 maanden personal body plan.

Eerst probeerde ik Weight Watchers

Maar studeren dus. Ik wilde fit en ‘ dun’ beginnen aan dit avontuur. Dus viel ik tussen mijn laatste eindexamen op 24 mei 2013 en 2 september 2013, mijn eerste collegedag als student, bijna 12 kilo af. Trots dat ik was. Maar, je kent vast alle verhalen over studenten en studeren wel. Toen ik ook nog eens lid werd van een grote vereniging waar we twee keer per week borrelde met mijn jaarclub en daar ook twee keer per week aten ging het mis. Ik kam gigantisch aan.Twee jaar later zat die 12 kilo er aan plus nog een 12 kilo extra. Ja, dat was schrikken kan ik je vertellen.

Gelukkig was ik toen actief met blogs lezen en waren er bloggers actief bezig met afvallen via WeightWatchers. Ik maakte voor het eerst kennis hiermee op een vrijdag tijdens werktijd. Zonder na te denken meldde ik mij aan, en begon het avontuur. Waar ik het meest van schrok? Mijn zogenaamde gezonde ontbijtsmoothie met veel banaan, aardbei en sinaasappelsap was helemaal niet gezond. En de vier boterhammen met volle Becel en vele plakjes 48+ kaas had ik beter niet mee kunnen nemen.

Het werkte best simpel. Geen kcal tellen, maar producten scannen, en zorgen dat ik op een dag maximaal 30 punten at. Toen ik die avond bij mijn ouders aankwam en mijn moeder vroeg wat ik wilde eten was zij aangenaam verrast toen ik vertelde over WeightWatchers en dat patat niet zo verstandig zou zijn. Dit was de eerste keer dat in mij dieetleven dat ik niet dacht: doe maar ongezond, het is toch al verpest. Ik probeerde de eerste dag met mijn puntrijke ontbijt en lunch toch nog een succes te maken. Het afvalavontuur was een groot succes. Door het puntensysteem begreep ik wat ik beter wel en beter niet kon eten. Ik viel zo’n 20 kilo af.

Maar ik besloot te switchen naar Personal Body Plan

Dit avontuur vond ongeveer 3 jaar geleden plaats. Maar in juli 2019 merkte ik dat er toch wel zo een 5 kilo aanzat en ik had ook wel door: hoewel ik wist wat ik beter wel en niet kon eten, was het niet voldoende voor een lifestyle change want anders had ik niet weer op zo een punt van afvallen gestaan. Ik was gestresst, ik maakte gigantisch lange dagen door het schrijven van mijn master thesis bij KLM en zorgde eigenlijk niet zo goed voor mijzelf.

Het was gigantisch warm in die periode en ik droog alleen maar lange broeken en strategisch vallende shirts. En zo zaten mijn vriend en ik op 29 juni op de bank en verzuchtte ik tijdens het kijken naar de instagram van Personal Body Plan dat ik ook zo een resultaat wilde. “Wat houdt je tegen om je in te schrijven?”  Vroeg mijn vriend. Eerst kwam ik met allerlei smoesjes: geld, geen tijd want afstuderen was druk, sporten vond ik niet leuk. Maar vijf minuten later had ik door dat als ik het nu niet zou doen, ik het nooit zou doen. Dus schreef ik mij in op die zaterdag en op maandag 1 juli begon het avontuur. De instagram van PBP heb ik altijd inspirerend gevonden en elke keer als ik er even doorheen zit, werken de verhalen op deze instagram om weer motivatie te krijgen.

De resultaten

De eerste 8 weken ging ik al een speer. Dit kwam o.a. doordat ik 28 augustus 2019 mijn mastertitel verdediging zou hebben in het bijzijn van zo een 50 man en daarna ook meteen mijn diploma zou ondertekenen. In Delft is er namelijk geen ceremonie voor het cohort op 1 dag, maar heeft iedereen zijn persoonlijke ceremonie op de dag van de titelverdediging. Er was één ding wat ik zeker wist: ik zou met heel wat kilo’s minder mijn diploma ondertekenen. Ergens in de kilo’s ging het mis, want ik viel 0 kg af maar had wel hele mooie resultaten in centimeters:

  • Schouders: -3 cm
  • Borsten: -9 cm
  • Taille: -14 cm
  • Heupen: -14

Mooier kon het niet eigenlijk en ik straalde zo erg die dag. Mijn doel was gelukt: ik kijk met een lach terug naar de foto’s en voor het eerst heb ik niets op te merken over gewicht, een buikje of dikke benen (al hielpen die 10 cm hoge hakken die dag ook voor een slanker effect).

En nu?

Die dag is inmiddels 7 maanden geleden en het schijnt dat je in een zwart gat valt na je afstuderen. Dat gebeurde ook. Maar voor het eerst bleef ik stabiel en kwam ik niet aan. Ik hield mij niet helemaal aan de balkjes, maar sportte wel constant 2 keer per week. Het was één keer per week minder dan ik zou willen, maar voor het eerst dat ik dat volhield en geen sportschool sponsor was.

Na het afstuderen was ik zoekende naar wat ik wilde en stond mijn plan op een lager pitje. Het enige doel was niet aankomen. Tussen mijn afstuderen en het schrijven van deze blogpost,  begon ik aan een IT traineeship in een groot bedrijf, had ik moeite met een draai daar te vinden en ging ik samen wonen met mijn vriend. Ik had tijd nodig om te wennen en groene balkjes hadden geen prioriteit. Eigenlijk ben ik pas weer 10 weken echt goed bezig. Maar ik kwam niet aan!

Uiteindelijk zijn dit mijn resultaten na 9 maanden personal body plan:

  • Schouders: -3 cm
  • Borsten: -10 cm
  • Taille: -17 cm
  • Heupen: -15

 

Volg mijn journey via deze blog & instagram

Alles is eindelijk normaal, mijn leven loopt goed en ik weet waar ik heen wil qua PBP. Of ja, normaal? Natuurlijk is thuis sporten nu in verband met Corona anders dan in de gym. Het is wennen, maar het valt mij mee. Ik was bang dat de trainingen niet zwaar genoeg zouden zijn, maar het tegendeel is waar. Wel sport ik nu standaard 4 keer per week en hoop ik zo voldoende progressie te boeken.

Toen ik mijn PBP journey begon was ik heel erg op zoek naar blogs over voeding, trainingen en ervaringen van deelnemers. Echt blogs waren er niet. Gelukkig ontdekte ik instagram en begon ik ook actief te posten over mijn journey. Maar ik mis een plek waar ik meer uit kan wijken over mijn personal body plan, mijn ervaringen gedurende deze journey, en een plek om uitgebreider receptjes te posten en echt te schrijven. Ik wil mijn personal body plan uitbreiden en er meer mee doen. Niet alleen om mijzelf meer te motiveren, maar ook om anderen te inspireren. Dus vanaf nu is er weer leven op dit stukje internet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *